Sunday, 31 December 2017

#Wordless | Tomorrow


Selamat menyambut tahun baru :)

Saturday, 30 December 2017

Hidayah dan taufiq tu betul-betul milik Allah ke?

Benarlah hidayah dan taufiq tu betul-betul milik Allah..

Ada orang yang rumahnya dah dekat dengan masjid, tetapi susah untuk solat berjemaah di masjid. Mungkin sebab hatinya jauh dari masjid.
Ada orang juga yang dah jalan dalam kawasan masjid.

Tetapi bukan untuk solat, cuma lalu di situ sebab ada jalan shortcut. Pulak.

Ada orang yang dah masuk di dalam masjid. Wah.. Tetapi bukan untuk solat, cuma untuk tumpang tandas je. Huhu.

Ada orang yang dah berada di dalam dewan solat pun. Tetapi bukan untuk solat berjemaah, cuma nak tumpang tidur sampai tahap orang sedang solat berjemaah, dia pula sedap tidur di belakang.

Tetapi...

Ada orang yang rumahnya jauhhhh dari masjid. Bahkan sampai berkilo-kilo meter jauhnya dari masjid. Namun...

Bila tiba waktu solat, dialah orang pertama berada di saff hadapan. Atau paling kurang pun, muka dia memang kat masjid je setiap kali waktu solat walaupun masbuk.

Persoalannya...

Kita yang mana?

:'(


Ikhlas,
Tim Tarbiah Sentap

Friday, 29 December 2017

Segmen : REALSVIORS Bloglist !


Segmen ni bermula malam ni, 26/12/2017 sehingga 09/01/2018

Azam tahun baru: Nak start saving untuk sambung degree nanti :) Doakan pls!

GiveAway DMS360! Kongsi dan Menang Produk Bernilai RM200 5in1 DMSONE Exclusive

GiveAway ini akan berlangsung selama SEBULAN! Kami akan umumkan pemenangnya pada 22 January 2018.

Click here to join:  http://www.emmemarina.com/2017/12/giveaway-dms360-kongsi-dan-menang.html



Produk DMS bebas dari bahan kimia merbahaya
Ada KKM
Korean Dermatologi (haaa ni mesti ramai suka sebab semua nak muka glowing mowing gitu)
Produk penjagaan muka Malaysia yang 2x berjaya menang Anugerah Antarabangsa 2014 dan 2017


DMSONE EXLUSIVE 5in1

SET LENGKAP ni di datang kan KHAS dgn kotak yg menarik & tampak EKSKLUSIF:-

1) Colagen Facial Soap Bar
2) Night Cream (10g)
3) Day Cream (10g)
4) Glowing Serum (20ML)
5) CC Cream Foundation SPF 45 PA++ (30ML)

DMSONE EXCLUSIVE 5in1 adalah keluaran istimewa dengan teknologi korea yang membantu bahan aktif meresap pantas ke dalam kulit.

Formulasi ni mengandungi Arbutin, Glutathione, Vitamins B3 & C yg bertindak sebagai "melanin lock" bagi mengurangkan masalah "pigmentasi".

Set lengkap ni juga mampu merawat kulit bermasalah seperti jerawat, garisan halus & jeragat.

Kandungan kolagen dpt membantu menguatkan struktur kulit dan pembentukan sel2 baru agar kulit tambah lembut & licin.

Overall dgn set DMSONE EXCLUSIVE 5 IN 1.. anda bakal dpt kulit yg berseri & bebas cela.

šŸŒ¹ThePerfectBeautySkinForEveryone
šŸŒ¹KoreaTechnology

Super Jimat Dalam Satu Harga

Mengandungi :

1. Collagen Facial Soap
šŸ‘‰Dgn gabungan ekstrak semulajadi spti Peony dan fruktan, sabun ini dapat membntu membersih, melembut serta mencerahkan kulit.

2. Glowing Serum
šŸ‘‰Serum rawatan memperbaiki masalah kulit berminyak, pori terbuka, tona kulit tidak sekata dan jerawat itk menghasilkan kulit yg lebih cerah, ankal dan halus.

3. Day Cream
šŸ‘‰Mengurangkan tompok hitam, melembap dan mencerahkan kulit.

4. Night Cream
šŸ‘‰Memulihkan sel kulit yg bermasalah ketika tidur justeru mengurangkan masalah jeragat dan tompok hitam serta mencerahkan kulit.

5. CC Cream SPF 45PA++
šŸ‘‰Merupakan formula bedak asas dan kandungan SPF 45PA++ bertndak sbg pelindung matahari. Meratakan warna kulit yg tidak sekata dan mengurangkan maslaah kulit berminyak.

DMS56 merupakan formula teknologi korea yang lebih terkini,
krimnya tidak sama dengan krim set asas DMS360, DMSONE mahupun Glowing Speed.

Krim seakan lotion, sangat pantas menyerap ke dalam kulit wajah.šŸ˜

Sesuai untuk
✔️ Lelaki dan wanita
✔️ Remaja seawal 12 tahun
✔️ Sesuai semua jenis kulit


Testimoni Pelanggan 5in1 DMSONE Exclusive








Tudung Aidijuma #GoldLabel Giveaway by Anies


GA INI BERLANGSUNG DARI 29 DISEMBER 2017 HINGGA 7 JANUARI 2018 (10 HARI)

Barang Limited Edition?
Siapa yang taknak kan? Semua orang nak sebab barang limited edition mestilah barang yang special & tak semua orang boleh dapat. Dalam kata erti lain, kalau kita ada barang limited edition ni, kita ni antara insan-insan yang terpilih la. Nah, tapi untuk aku yang bukan daripada keluarga yang senang, aku hanya mampu tutup mata je kalau ada barang'barang limited edition yang aku suka. Ayah aku pernah nasihat, kita mestilah ukur baju di badan sendiri :') so, maaflah, aku tak mampu nak cerita panjang tentang barang limited edition :')

Jom join sekali guys! :) Mana tahu ada rezeki menang Tudung Aidijuma #GoldLabel. InshaAllah :)

Kenapalah susah sangat nak dapat ketenangan hati?

Mesti kita pernah tertanya, kenapalah susah sangat nak dapat ketenangan hati, hidup sentiasa positif, dan lain2.

Hari ni saya kongsi 8 PENYEBAB kenapa kita SUSAH untuk sentiasa kekal positif dan susah untuk mendapat ketenangan hati.

1. Selalu bersedih.
Maksudnya, kita tidak bersedih atas sesuatu perkara sehingga melampau-lampau. Contohnya kematian. Betul, memang sedih. Tetapi tidaklah melampau-lampau sehingga meratap dan seumpamanya. Sebab ia akan mengganggu ketenangan hati dan hidup sentiasa negatif.

2. Rasa gelisah.
Gelisah ini biasanya berkaitan dengan dosa. Sebab Rasulullah pernah beritahu dalam satu hadis riwayat Bukhari, Muslim dan Ahmad, yang mana dosa adalah segala perkara yang membuatkan kita gelisah dan tak nak orang tahu. Maka, bertaubatlah!

3. Malas
Ini sikap yang semua orang maklum bahawa ia akan menjadi penyebab utama kita susah nak positif, dan hilang ketenangan. Sebab banyak kerja tertangguh.

4. Lemah
Rasulullah pernah menyebut dalam suatu hadis riwayat Muslim dan Ahmad, yang mana Allah lebih menyukai mukmin yang kuat berbanding mukmin yang lemah. Hidup jangan lembik je.

5. Pengecut
Hidup kena berani, apatah lagi bila berhadapan perkara yang kita tak suka. Jangan jadi pengecut, lebih-lebih lagi kalau kita dah buat salah. Kena berani hadapi.

6. Bakhil
Apabila kita sentiasa kedekut, percayalah, hidup kita tak akan tenang, malah kita sentiasa akan merasa negatif dengan orang di sekeliling.

7. Cengkaman hutang.
Yang ini pun ramai sedia maklum. Berhutang ini membuatkan kita rasa gelisah, hidup tak tenang, rasa serba salah, dan macam-macam lagi.

8. Penindasan orang.
Apabila kita lemah, malas dan sentiasa bersedih, akan ada kemungkinan besar bahawa hidup kita akan sentiasa ditindas orang. Dan bila kita selalu di tindas, itu yang menyebabkan kita sentiasa rasa negatif dengan kehidupan, rasa sedih, gelisah, dan seumpamanya.

EXTRA.
Dan lebih menarik, semua ini adalah dalam doa perlindungan di dalam al-Mathurat.

Kalau kita selalu baca al-ma'thurat, insyaAllah kita akan selalu baca doa minta perlindungan daripada perasaan bersedih dan gelisah, sikap malas dan lemah, jiwa pengecut dan bakhil serta keadaan cengkaman hutang dan penindasan manusia.

So, bacalah al-Ma'thurat selalu. Hehe.

Moga bermanfaat :)


Ikhlas,
Tim Tarbiah Sentap

Thursday, 28 December 2017

Giveaway Happy New Year 2018


Giveaway bermula 18 Disember Sehingga 31 Disember 2017
Pemenang akan diumumkan pada 6 Januari 2018 

Aku nak kongsi satu pengalaman manis aku dalam tahun 2017.
Pengalaman time birthday aku tahun 2017.
Birthday aku takde surprise semua, sebab entahlah. So, aku yang ikhtiar semua benda nak raikan birthday aku sendiri hahahaha.
Nak dijadikan cerita, aku ajak semua kawan-kawan aku keluar makan malam dengan aku. Alhamdulillah ramai yang boleh datang. Kami makan, bergurau senda semua & at last snap gambar banyak banyak. Yang tu kenangan last yang majoriti kawan kawan aku ada. Sekarang bila semua dah busy dengan study, susah nak kumpul sama sama sekali gus. hm entah bila ada peluang macam tu. Aku rindu sangat dengan kenangan tu. Semoga suatu hari nanti akan tiba waktu itu :) Ameen! :)

Jangan lupa join giveaway ni guys!

GIVEAWAY BY PRINCESS FAZZ


THIS GIVEAWAY WILL END AT 31 JANUARY 2018

7 CARA NAK BANTU PALESTIN

Mungkin ramai tertanya-tanya, apa yang kita mampu buat untuk bantu saudara kita di palestin? Apakah perkara yang paling utama? Demonstrasi? Kutuk israel dan amerika? Maki hamun pemimpin?

Di sini kami cadangkan 7 perkara yang PALING UTAMA kita perlu buat.

1) JAGA SOLAT 5 WAKTU.

Seperti yang kita tahu, nabi saw bersabda di dalam hadith yang sohih bahawa solat adalah tiang agama.

Bermakna, kalau kita MENINGGALKAN SOLAT, kitalah yang meruntuhkan agama kita sendiri. Kita marah-marah bila musuh rosakkan kita. Tapi kita lupa, yang meruntuhkan agama kita bukan sahaja musuh, tapi diri kita sendiri andai kita meninggalkan solat.

Nak islam bangkit? Nak tegakkan islam? Tegakkan tiang agama iaitu solat. InsyaAllah Allah akan berikan bantuan.

2) DOA

Dalam hadith yang sohih juga ada menyebut bahawa doa adalah senjata orang beriman. Jangan putus-asa dalam berdoa. Doa dengan sungguh-sungguh. Lebih-lebih lagi di waktu mustajab.

Antara waktu terbaik untuk kita berdoa adalah selepas waktu solat, ketika qiamullail, sebelum buka puasa(jika yang berpuasa sunat) dan sebagainya. Pokoknya, doa sungguh-sungguh!

3) DERMA

Carilah mana-mana badan NGO yang menguruskan bantuan kepada Palestin. Antaranya ialah Aman Palestin, Aqsa Syarif dan sebagainya.

Biar sikit asalka ikhlas. Mana tahu dengan bantuan kita yang sedikit tu dapat meringankan beban mereka insyaAllah.

4) AMBIL PEDULI.

Dalam hadith yang sohih juga ada di sebutkan, siapa yang tidak ambil peduli tentang urusan umat islam, mereka bukan di kalangan umat nabi. Bermakna, nabi tak mengaku umat kalau kita buat tak tahu je dengan keadaan umat.

Maka, ambil peduli, CAKNA. Banyakkan pembacaan tentang isu ini, baca berita, share, sebarkan pada kawan-kawan agar semua orang cakna isu umat ini.

5) BOIKOT.

Kita sama-sama usaha apa yang termampu untuk boikot produk yang secara jelas membantu ekonomi israel. Tak mampu boikot semua, boikot sahaja apa yang termampu.

6) DAKWAH.

Dalam satu hadith ada menyebutkan bahawa kalau kita meninggalkan dakwah, Allah takkan kabulkan doa kita dan takkan hantar pertolongan buat kita. MAKA, kalau nak Allah bantu umat islam, laksanakanlah dakwah. Ajak manusia buat baik dan cegah manusia dari melakukan dosa.

Gunakan segala kepakaran, bakat dan kelebihan yang ada untuk dakwah. Pandai tulis? Tulis untuk dakwah. Pandai menyanyi? Nyanyi lagu dakwah. Pandai berlakon? Berlakon cerita dakwah? Pandai lukis? Lukis untuk dakwah. Guna segala kepakaran yang ada untuk amar makruf nahi mungkar.

7) BERSATU.

Tolonglah ketepikan hal politik dalam hal ni. Tak payah nak kecam parti ni parti tu, pemimpin ni pemimpin tu. Saat ini bersatulah dan jangan gaduh, jangan caci mencaci.

Kerana ada hadith menyebut bahawa andai umat islam caci mencaci sesama sendiri, Allah akan cabut kehebatan islam di mata musuh. Bermakna, kalau kita gaduh, musuh takkan gentar pada kita.

Wallahua'lam.

Moga usaha kita ni dapat pahala. Tak dapat buat semua, jangan tinggal semua. Yang pasti, SOLAT JANGAN TINGGAL.

Moga Allah beri bantuan pada saudara kita di Palestin!

Ikhlas,
Tim Tarbiah Sentap


#UstazAdnin
#TarbiahSentap
#Alqudsmilikumatislam

Wednesday, 27 December 2017

'Ctrl' shortcuts in Microsoft Word

Hi :)
#day10 of mission #fromZEROtoHERO

So today, i'll share with you guys the shortcuts in Microsoft Office.

Ctrl + A  -  Select all
Ctrl + B  -  Bolden
Ctrl + C  -  Copy
Ctrl + D  -  Font settings
Ctrl + E  -  Center alignment
Ctrl + F  -  Find
Ctrl + G  -  Go to page number __
Ctrl + H  -  Find and replace
Ctrl + I  -  Italicize
Ctrl + J  -  Justified alignment
Ctrl + K  -  Insert hyperlink
Ctrl + L  -  Left alignment
Ctrl + M  -  Increase paragraph indentation
Ctrl + N  -  New file
Ctrl + O  -  Open file
Ctrl + P  -  Print
Ctrl + Q  -  Reset paragraph formatting
Ctrl + R  -  Right alignment
Ctrl + S  -  Save  (IMPORTANT!)
Ctrl + T  -  Hanging indent of paragraph
Ctrl + U  -  Underline
Ctrl + V  -  Paste
Ctrl + W  -  Close current window (closes only the document, not Word itself)
Ctrl + X  -  Cut
Ctrl + Y  -  Redo
Ctrl + Z  -  Undo
Ctrl + [ - Reduce font size
Ctrl + ] - Increase font size

Hope this will help you guys!
Adios!

GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE


GiveAway bermula : 30 November - 30 Disember 2017

Giveaway Bulan Cinta by Dilah


Giveaway ni berlangsung selama sebulan bermula hari ini 6 Dis hingga 31 Dis 2017.

Click banner to join :)

Tuesday, 26 December 2017

Tutorial guna CBOX baru

Hello
Assalamualaikum 

#day9 from mission #fromZEROtoHERO

so yeah, today im gonna do some tutorial how to use or left a message on CBOX. nah, im doing this because of i noticed some of you dont know how to use it correctly.

yes, this tutorial will be a simple one because it doesnt hard to do it actually.

first of all, you guys will see this right?


Next, all you have to do is write your name.


I wrote it as "krmh"
Then you will se the button [Your Profile]


Click it guys!
Then it will be like this (look at the next picture)


Write down your link. And if you want to upload your picture on it, you're welcome to do that :)
So, next, write your message.
I wrote "Hi :)"


Last thing you have to do is, click enter!
So nah! It's done!


End of my tutorial! Hehe :)
Next time, make sure, you left your link! It will be nice to me because i can go to your blog and leave my comment there! :)

So bye!
Adios!
Hope it will help you (some of you hopefully)

p/s: do you like im writing in english or malay? sorry, my english is not actually good as you :)

Monday, 25 December 2017

Segmen BLOGLIST New Year Januari hingga Mac.

Segmen BLOGLIST New Year Januari hingga Mac.

Segmen bermula dari 24 Disember 2017 hingga 31 Disember 2017 jam 8 malam.

YEAR END GIVEAWAY BY HUSNIEYHUSAIN


Tarikh Berlangsung 
23 Dis 2017 sehingga 05 Jan 2018 Jumaat, 11.59 pm 

Come & join with me guys :)

#Wordless | TRUST

#Day8 of mission #fromZEROtoHERO


I dont trust people because of people dont keep their promise :')

My kind of person is - Aku akan percayakan kau selagi kau tak kantoi kau tipu aku. Sekali kau kantoi tipu aku, nah, no more trust on you! :) So, tolong appreciate it :)

Siapa lagi macam aku? Komen sikit hihi



Sunday, 24 December 2017

Movie Review | The Duff

Hello :)
Assalamualaikum!

#day7 of mission #fromZEROtoHERO

Harini aku mood nak review movie. Dan movie yang aku akan review adalah movie lama-lama, bukan yang terbaru.

Why?

Sebab dulu aku jarang tengok movie, tak berkesempatan. So, sekarang adalah masa yang sesuai untuk movie marathon! In the same time, aku nak kongsikan kepada korang semua movie apa yang aku tengok.

Actually, aku ada buat thread kat twitter, thread movies yang aku tengok cuti ni. Aku akan update tiap kali aku tengok movie baru (bukan movie terbaru)

Go follow me on twitter for fast review: https://twitter.com/krmhzul


English movie
2015
Rating: 8/10

Aku malas nak cerita synopsis sebab bagi aku, aku akan spoil your mood :)

Cuma, this movie cerita pasal bestfriends, yang antara bestfriends tu, mesti ada someone yang paling tak menarik, someone tu dipanggil the duff. Nah, aku suka part friendship diorang. Sumpah cool. Even lagi 2orang tu cantik gila namati, diorang tetap accept the duff in their group.

Aku respect! :)

This movie pun ada cerita pasal the duff yang kejar crush dia tapi lastly...... em malas nak story lebih lebih hahaha.

Go watching! Youtube ada dontworry! :)



Saturday, 23 December 2017

Wabak MERS

Hai!
Assalamualaikum.

Entry ini sepatutnya #day6 of mission #fromZEROtoHERO!
Sorry untuk diri sendiri sebab tak sempat nak update untuk entry #day3 & #day4. Aku tak berapa sihat sebab migraine. Nah, nanti aku update entry khas pasal migraine inshaAllah :)

So, harini aku nak kongsikan pasal wabak MERS.


Perkongsian ini adalah daripada Twitter.

https://twitter.com/SyamiliMjd - Thanks to SyamiliMjd :)

This link thread pasal wabak MERS. 

My atok sedara baru balik from Umrah yesterday, sampai je KLIA dia pengsan. Alih alih terus masuk ICU sebab wabak MERS. So this is THREAD pasal wabak MERS ni. Sebab tak semua orang tahu.

MERS-Cov . Middle East Respiratory Syndrome Corona virus .The disease was first found in Saudi Arabia, 2012. MERS adalah jangkitan paru-paru and tanda penyakit or gejala adalah seperti demam, batuk, susah nak bernafas and melibatkan sistem gastrousus (muntah and cirit-birit)

What is sistem gastrousus? Yg boleh saya faham, dia berkaitan dgn organ pencernaan. ok taknak cerita in detail. Pergi google haha. Virus MERS ni merbahaya esp for warga emas, immunodeficient (pesakit yg kurang daya tahan penyakit) & pesakit- pesakit kronik (barah etc)

Based on kajian, virus ni berasal daripada kelawar and dijangkitkan ke unta and then jangkit ke manusia. Boleh nampak tak ala-ala rantai makanan tu? kelawar > unta > manusia. 'Strain" virus MERS-CoV yg menjangkiti manusia dikesan dari unta di beberapa negara (Mesiar, Oman, Qatar, Arab)

So untuk kurangkan kemungkinan wabak MERS ni menular...Maka sesiapa yang baru pulang from Negara Timur Tengah (nak kena bagitahu ke negara mana?) Ok bagitahuu lah sbb sis pun fail bab Geography. So, negara Timur Tengah (Arab Saudi,Bahrain,Iraq,Iran,Kuwait,Israel,Lebanon,Mesir).

Dinasihatkan yang baru balik dari NTT ni, especially from Arab Saudi sebab sekarang musim umrah. Maka, kurangkan berjumpa orang ramai dalam tempoh 2 weeks dari tarikh tiba di Malaysia. If tak sihat lepas balik dari sana, terus lah pergi buat check up ye dekat hospital.

Kurangkan juga berada di kawasan awam yang ramai orang. Risau jadi satu kes pulak dekat Malaysia. When you go to the clinic/hospital, make sure maklumkan dekat doctor everything anda buat and pergi semasa dkt NTT. Maklumkan secara detail kalau anda berkomunikasi dengan pesakit MERS

If korang bercadang or akan pergi Umrah, dinasihatkan elak dari menyentuh/melawat unta. Travel agency yang ada membawa ke kandang unta mohon anda beritahu. Masa saya ke sana bulan Feb lalu, travel agency saya memang buang lawatan ke kandang unta dalam list. Sedih oo takde gambar dengan unta.

Bila dekat sana, amalkan kebersihan dengan selalu membasuh tangan or senang pakai sanitizer selalu. And elakkan makanan mentah, susu tak dipasteur(ikut bahan bacaan hahaha). Okay itu je lah nak share. Thank you for reading this thread. Sharing is caring

INGAT! Wabak ni berjangkit sebab tu my atok sedara dikuarantin dalam ICU and mampu tengok dari cermin je. So SEBARKAN!

Actually, aku pernah dengar pasal wabak ni from kdrama. Yes. Tapi aku lupa tajuk apa drama tu. hm nanti aku ingat aku bagitahu balik haha :)

Jadikan ini sebagai pengetahuan tambahan. Jangan lupa hati hati gais! :)

Adios! Bye!




Kenapa entry lama gambar hilang?

This entry ganti #day4 of mission #fromZEROtoHERO!


Hi semua!

Just wanna ask, kenapa eh semua entry lama aku, gambar semua jadi macam dalam screenshot tu? Kosong. Takboleh tengok.

Kenapa eh?

Aku bingung. huhu.

Can somebody explain to me? :)

Thank you in advance!

#Wordless | Perbezaan zaman sekolah

hey guys! :)
this entry nak gantikan #day3 of mission #fromZEROtoHERO! :D




Im quite agree with this pictures. But, dont ever give up on your study! If you're tired as hell, get a rest, but dont give up! :)

Adios!



Friday, 22 December 2017

DID YOU KNOW #9

Hi :)
#day5 of mission #fromZEROtoHERO

Did you know?


Nah, korang boleh guna untuk assignment korang yang guna Microsoft Office :p ehehehehehehe

p/s: perkongsian tengah malam haha



Tuesday, 19 December 2017

Create your own header!

Assalamualaikum.

Hello gaisss :)
#Day2 of mission #fromZEROtoHERO!
Aku masih belum give up alhamdulillah. Even views untuk 2 entry terbaru aku selepas tukar link still lagi sendu. sobs sedih :( tapi takpelah, jangan give up! yehaaa!

So, harini aku nak kongsikan satu web yang menarik & senang untuk korang buat your own header!


Idea buat header daripada laman web ni adalah daripada sorang blogger yang komen dekat aku punya post pasal aku mintak tolong orang buatkan aku header sebab aku tak reti weh. Ni post nya - NEW link NEW life NEW header


Thank you akak Scha Nazri :)

Actually, aku memang dah pernah guna laman web ini untuk buat kad jemputan majlis hari raya yang aku arrange dekat sekolah. Ni contoh kad yang aku pernah buat.


Nah cantik kan? hehehehe :) Yang best nya pasal laman web ni, korang boleh pilih nak download as pdf, png or jpg. Sumpah best!

Aku tak tahu boleh create header guna laman web ini. Super ohsem! Korang boleh guna diorang punya design or create your own design!

Buat header or kad je korang boleh buat, korang juga boleh buat:-

  • Social media posts
  • Documents
  • Blogging & eBooks
  • Marketing Materials
  • Social Media & Email Headers
  • Events
  • Ads


Cool right? eheh!
Resume pun korang boleh buat weh!
Ni aku bagi korang tengok antara header yang aku buat guna Canva.com! Header yang sekarang aku pakai pun aku create guna canva :)

Cuma yang ni, size dia salah hehehe aku tak reti nak agak size dia, so, aku test je dulu hehehe :)








 

Nah, untuk size yang sesuai nak buat header, korang guna

1000px x 400px

Yang tu size header aku sekarang.

Ni contoh header twitter yang aku buat :)


Meh aku ajar satu satu macam mana nak guna untuk buat header. Ajum!

First step:


Korang tekan Use Custom Dimension

Next step:


Korang ikut nombor tu. Isikan size yang korang nak. Aku guna size yang aku cakap tadi. Size tu, korang boleh pilih nak guna px, mm / in. Ikut korang ya :)

Next:


Korang boleh pilih background yang korang nak! Aku pilih header aku warna putih sebab aku punya background blog warna putih. So takpayah nak transparent-kan background tu :) senang cerita hehe.

Next:


Pilih tulisan yang korang suka. Korang boleh pilih dalam contoh tu, or taip sendiri yang korang nak. Semua boleh!

Next:


Nah korang pun boleh tambah element lain dalam header korang. Apa sahaja korang nak,

  • free photos
  • grids
  • frames
  • shapes
  • lines
  • illustrations
  • icons
  • charts
  • ilovecanva
Apa sahaja gais. Aku malas, so aku terus ke last step!



Nah dah siap!



Untuk korang yang nak transparent background, BOLEH! tapi kena bayar la gais! Sekarang korang boleh free trial. So, apa lagi, pergi cepat hehehehe. Sorry kalau buruk je header, aku malas nak buat cantik cantik or memang aku takde kreativiti yang menarik.

Kalau korang boleh buat lagi cantik, do it now! go go!

Nanti jangan lupa share okehhh?

Byes!

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg