Wednesday, 31 January 2018

DID YOU KNOW #21

Did you know?

Monday, 29 January 2018

DID YOU KNOW #20

Did you know?

Saturday, 27 January 2018

DID YOU KNOW #19

Did you know?

Thursday, 25 January 2018

DID YOU KNOW #18

Did you know?

Tuesday, 23 January 2018

DID YOU KNOW #17

Did you know?

Sunday, 21 January 2018

DID YOU KNOW #16

Did you know?

Friday, 19 January 2018

DID YOU KNOW #15

Did you know?

Wednesday, 17 January 2018

DID YOU KNOW #14

Did you know?

Monday, 15 January 2018

DID YOU KNOW #13

Did you know?

Saturday, 13 January 2018

DID YOU KNOW #12

Did you know?


I knew this :p

Friday, 12 January 2018

Cara mentranformasikan kegiatan pertanian

Assalamualaikum.

Aku nak share isi karangan yang pernah aku buat. Tiada jaminan betul 100%.

Antara cara yang dapat mentranformasikan kegiatan pertanian ialah semua kegiatan dalam sektor pertanian harus diusahakan menggunakan teknologi dan peralatan moden supaya kegiatan tersebut lebih ‘cost effective’. Hal ini demikian kerana, teknologi dan peralatan moden seperti penggunaan baja organik atau jentera mesin mampu meningkatkan hasil tanaman dan memudahkan proses penanaman, contoh lain ialah kacukan baka padi, yang membolehkan padi ditanam tiga musim setahun dengan menghasilkan tuaian yang lebih banyak dan berkualiti. Contoh-contoh tersebut membuktikan bahawa teknologi moden mampu mentranformasikan kegiatan pertanian menggantikan kegiatan pertanian secara tradisional yang lambat dan kurang menguntungkan.

Transformasi pertanian dapat dilaksanakan melalui tanah milik individu atau pihak tertentu yang bersaiz kecil hendaklah digabungkan supaya kegiatan pertanian secara kelompok dan bersifat komersial dapat dilakukan. Hal ini demikian kerana, jika hasil tanaman yang diperoleh sebelum ini sedikit, apabila tanah itu digabungkan maka tanaman yang dihasilkan akan berlipat ganda. Bukan itu sahaja, tanaman yang dihasilkan juga akan lebih berkualiti daripada sebelumnya kerana nutrien yang dihasilkan dalam tanah. Oleh itu, melalui pergabungan ini, pelbagai faedah dapat diperolehi sejurus sektor pertanian juga akan turut berkembang maju.

Isi pertama: Karimah
Nurul ‘Ain Fakhriah
Alia Nurina

Isi kedua: Sharifah Madihah
Che ku Nur Zafirah
Damia Amira
Mohd Naqiuddin

Harap membantu!

Thursday, 11 January 2018

DID YOU KNOW #11

Did you know?

Wednesday, 10 January 2018

Senarai makna perkataan Bahasa Melayu Penggal 2 STPM

 Morfologi
Bidang ilmu bahasa yang mengkaji perkataan dari segi struktur, bentuk dan penggolongan kata.
Morfem
Unit tatabahasa yang terkecil yang mempunyai makna.
Morfem bebas
Morfem yang bertaraf kata kerana dapat berdiri sendiri sebagai kata penuh.
Morfem terikat
Morfem yang tidak dapat berdiri sendiri sebagai kata.
Morfem terikat satuan
Morfem terikat yang utuh bentuknya dan bahagian-bahagiannya tidak boleh dipisahkan
Morfem terikat terbahagi
Awalan dan akhiran yang digunakan serentak sebagai satu satuan
Morfem terikat kompleks
Gabungan dua morfem terikat atau lebih.
Alomorf
Kelainan atau varian bagi sesuatu morfem
Morfofonem
Satu konsep yang menunjukkan berlakunya perubahan bunyi atau fonem pada sesuatu morfem terikat apabila morfem terikat itu diimbuhkan pada sesuatu kata.
Kata
Unit bahasa yang bebas dan boleh berdiri sendiri sebagai ayat minimal apabila diberikan intonasi yang sesuai, dan mengandungi maksud yang lengkap.
Kata akar
Bentuk yang tidak mempunyai makna yang jelas.
Kata dasar
Kata yang menjadi dasar bagi sesuatu perkataan.
Kata tunggal
Kata yang tidak menerima imbuhan, penggandaan atau pemajmukan.
Kata terbitan
Kata yang terbentuk dengan cara mengimbuhkan kata dasar, sama ada dengan imbuhan awalan, akhiran, sisipan, atau apitan.
Kata majmuk
Kata yang terbentuk apabila dua kata atau lebih digandingkan dan bentuk kata yang terhasil membawa makna yang lain serta berfungsi sebagai satu unit.
Kata ganda
Perkataan yang dihasilkan dengan mengulang atau menggandakan kata dasar.
Golongan kata
Kelompok kata yang ditentukan berdasarkan tiga kriteria, iaitu kriteria semantik, kriteria morfologi dan kriteria sintaksis.
Kata nama
Perkataan yang boleh menjadi unsur inti bagi binaan frasa nama.
Kata nama khas
Kata nama yang merujuk kepada sesuatu nama yang khusus.
Kata nama am
Kata nama yang umum, iaitu tidak khusus kepada nama-nama tertentu.
Kata ganti nama
Kata yang dapat menggantikan sesuatu kata nama, sama ada kata nama khas atau kata nama am.
Kata nama tunggal
Kata nama yang mengandungi satu morfem bebas sahaja dan dapat menjadi inti dalam binaan frasa nama.
Kata kerja
Kata yang merujuk kepada perbuatan atau keadaan tertentu.
Kata adjektif
Kata yang menjelaskan sifat sesuatu kata nama dan boleh menjadi unsur inti dalam binaan frasa adjektif
Kata tugas
Kata yang hadir dalam frasa, klausa atau ayat yang mendukung sesuatu tugas sintaksis.
Kata hubung gabungan
Kata tugas yang menyambungkan dua atau lebih klausa utama atau klausa bebas yang setara untuk membentuk ayat majmuk gabungan.
Kata bilangan
Kata yang memberi keterangan tentang jumlah bagi kata nama atau frasa nama.
Kata adverba
Kata yang menerangkan kata atau frasa kerja, kata atau frasa adjektif dan frasa sendi nama.
Pembentukan kata
Proses membina atau membentuk sesuatu kata.
Pengimbuhan
Membentuk kata terbitan, iaitu menggandingkan imbuhan pada kata dasar.
Pemajmukan
Membentuk kata majmuk, iaitu merangkaikan dua atau lebih kata dasar untuk membawa makna yang baharu.
Penggandaan
Membentuk kata ganda, iaitu menggandakan kata dasar.
Pengakroniman
Membentuk akronim, iaitu menggabungkan huruf atau suku kata beberapa perkataan degan huruf dan suku kata perkataan lain. Kata ini dapat dilafazkan sebagai satu perkataan yang utuh.
Sintaksis
Bidang ilmu bahasa yang mengkaji bentuk, struktur, dan binaan atau konstruksi ayat.
Frasa
Binaan yang terdiri daripada sekurang-kurangnya satu kata yang berpotensi untuk diperluas menjadi frasa.
Klausa
Rangkaian perkataan yang mengandungi subjek dan predikat, yang boleh menjadi konstituen kepada ayat.
Ayat
Unit tatabahasa yang paling tinggi letaknya dalam tatatingkat atau hierarki tatabahasa.
Ayat dasar
Ayat inti yang menjadi dasar atau asas bagi pembentukan ayat yang lain.
Ayat aktif
Ayat yang mengandungi kata kerja yang mengutamakan subjek asal sebagai judul atau unsur yang diterangkan
Ayat pasif
Ayat yang mengandungi kata kerja yang mengutamakan objek asal sebagai judul atau unsur yang diterangkan.

Ini adalah salah satu cara aku study untuk exam!
Print out & hafal.
Rujukan last minute sebelum masuk exam pun boleh :)

Jangan lupa comment kalau anda copy&paste! :)

Kalau nak view on google docs, click here

Tuesday, 9 January 2018

DID YOU KNOW #10

Did you know?


#tipsMicrosoftOffice



Monday, 8 January 2018

#Wordless | You Wish You Make


Wish & Make!

Sunday, 7 January 2018

Kawan yang pendiam.

Korang ada kawan2 yang pendiam dan tak banyak cakap tak?

Kalau ada, kita selalu cakap kat diorang,

"Dia tu bukan pandai cakap pun, so tak payah la kau nak suruh buat presentation ke atau jumpa client ke."

"Dia ni anti-sosial ahh. Bila lepak dengan kawan2 mesti tak nak bersembang, diam je dari tadi."

Hmm, korang... ada satu benda yang korang tak perasan pada orang macam ni.

Perasan tak, bila korang lepak dengan kawan2, confirm akan bersembang pasal kawan2 lain atau bahasa betulnya ialah mengumpat. Ya, mengumpat memang tak boleh lari daripada topik perbualan bila kita berada bersama kawan2.

"Eh, aku tengok si A tu makin buncit la."

"Haa, kau tahu tak si B dan C tengah gaduh, kutuk muka buruk la, macam2."

Tapi, orang2 yang pendiam ni selalu akan terus mendiamkan diri, dia tak peduli pun kawan2 sekeliling tengah mengumpat atau kutuk2 orang.

Sebab apa?

Kadang2, boleh jadi dia sendiri sedar dosa mengumpat tu, tapi kalau dia nak pergi dari situ nanti risau kawan2 lain terasa, so dia pun pekakkan diri.

So, diri korang sekarang ni yang mana satu? Bila korang selalu lepak dengan kawan2, adakah korang

1) antara orang yang selalu mengumpat atau buka cerita pasal orang lain?

atau

2) antara orang yang diam dan memekakkan telinga serta menjauhkan diri daripada dosa mengumpat tu?

Kalau tak dapat tegur sekalipun kawan2 yang tengah mengumpat, at least janganlah join sekali, buat tak tahu saja. Serius, nak share dosa ni tak best sebenarnya.

Ikhlas,
Tim Tarbiah Sentap

Aku ada sorang kawan yang pendiam.
Sebenarnya, dia tak pendiam. Dia buat-buat pendiam. Sebab dia taknak join orang mengumpat. Dia pernah cerita, ada suatu ketika, kawan-kawan dia mengumpat tentang aku. Dia tak boleh nak tegur sebab kawan-kawan dia jenis keras kepala. So, dia hanya mampu mendiamkan diri sebab dia kata dia kenal aku macam mana.
Aku sangat menghargai kawan seperti dia :)
Terima kasih kawan.
Aku rindu kau.

Saturday, 6 January 2018

#Wordless | 15 Shortcut key


Friday, 5 January 2018

Muliakah diri kita?

Kadang, kita selalu rasa diri kita mulia, sehingga, bila kita nampak ada orang buat salah, kita hina, kita caci maki, kita herdik, kita hukum, seolah dia tiada harapan langsung untuk berubah.

Lebih malang, kita sebarkan aib mereka, malukan mereka, jatuhkan mereka, merobek maruah mereka, seolah-olah kita ni mulia sangat.

Kawan.

Kau aku, masing-masing ada aib.

Apa perasaan kau bila aib kau di sebarkan?

Apa perasaan kau?!


Cukuplah menyebarkan aib orang lain.


Ikhlas,
Tim Tarbiah Sentap

Semoga kita semua berubah.
Berubah ke arah kebaikan.
InshaAllah Allah sentiasa akan menolong hambaNya yang ingin berubah.
Ameen.

Thursday, 4 January 2018

#Wordless | 9 Politeknik di Malaysia yang tersenarai dalam 13 terbaik di Asia Pasifik


Berikut merupakan 9 Politeknik di Malaysia yang tersenarai dalam 13 terbaik di Asia Pasifik. -Kementerian Pendidikan Tinggi.

cc: https://twitter.com/BuletinTV3/status/943645650939387904

Wednesday, 3 January 2018

UPU #2018


Permohonan UPU Online
Dibuka 5 Februari 2018 jam 12.00 tengah hari
Ditutup 10 April 2018 jam 11.59 malam
Mohon di laman web rasmi http://upu.mohe.gov.my/web/

Pembelian Nombor Unik ID
Pembelian mulai 5 Februari 2018 sehingga 9 April 2018
Pembelian secara individu melalui Kaunter BSN / ATM
Pembelian mestilah berdasarkan Nama & NO IC
Harga: RM 15.60

Pemohon lepasan SPM/Setaraf & STPM/Setaraf: SILA AMBIL CAKNA TARIKH TERSEBUT!



Tuesday, 2 January 2018

#Wordless | Kenapa REZEKI tak murah?



Cc: https://twitter.com/IzzadZahari/status/944034154890461184

Monday, 1 January 2018

HAPPY NEW YEAR!


Selamat tahun baru semuaaa! :)
Assalamualaikum.

Yay, aku dah masuk 20 tahun! ehehehhee :)
Alhamdulillah, masih diberi nikmat hidup di dunia ini. Semoga tahun baru ini memberi semangat baru kepada anda semua.


Jadi hari ini, aku akan kongsikan 3 azam 2018 aku kepada korang semua. Tak boleh kongsi semua hehehehehe takut tak tercapai nanti.

  1. Start saving! Aku sebenarnya tak reti nak menabung. 10x beli tabung, 10x pecahkan tabung yang tak penuh pun huhu. So azam baru kalini nak saving betul betul untuk guna sambung degree nanti! :)
  2. Dahulukan keperluan berbanding kepentingan! Ni pun kelemahan aku. Dulu aku nak sangat beli something yang untuk kepentingan aku sahaja. Aku tak fikirkan keperluan aku. Last skali menyesal tak sudah.
  3. Family over friends! Yeah, family come first! InshaAllah :)
Nah apa azam korang?
Jangan segan silu komen pls :)
Kita eratkan hubungan sesama blogger tahun baru ni. Okay? Okay :)

Adios!

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg